Ezt te is el tudod intézni

Ezt te is el tudod intézni
2023.12.22.

Megtanultam már, hogy vannak dolgok, amiket át kell engednem a profiknak.

Nem éri meg bosszankodni, és megfeszülni valami miatt, ami nem az én asztalom. A karácsonyi sütik pont ilyenek... pláne, ha tarkára szeretném a sütis tálat varázsolni, akkor inkább a Cukker lányokra bízom.

TEDD EZT TE IS!

---------

De! A habkarika egy egészen könnyen megugorható kihívás és jó buli még a gyerekekkel is. Persze van egy pár tuti tippem a cukrász csajoktól, amit boldogan megosztok veletek.

 

TIPPEK:

1. A tojást ne a hűtőből vegyed ki. A fehérje SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN habosodik igazán szépen.

2. A porcukorhoz keverjél egy pici keményítőt is! Erre azért van szükség, hogy könnyedebb legyen a habkarikád és szebb legyen a textúrája száradás után is.

3. Ha színezni szeretnéd, válassz inkább folyékony színezőt. Sokkal szebb lesz és nem csapódik ki.

 

A recept pedig (mi Varga Gábor ApróSéf tanácsaira esküszünk):

 

Hozzávalók:

  • 80 g tojásfehérje
  • 240 g porcukor
  • 0.25 db citrom leve
  • 4 g étkezési keményítő
 
Recept:

A sütőt 80 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemeztA porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük, és vízgőzre tesszük. (1 db tojásfehérje kb. 40-45 gramm) 

Egy szűrőn át - hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe - nyomjuk bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés közben melegítsük csípősre a tojásfehérjét. Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk az ujjunk, és csípi azt. Ez kb. 60 C-fokot jelent. 

Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe, és tegyük bele a kukoricakeményítőt.

Ezután 10-20 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg kemény habbá nem válik a cukros fehérje. A kemény habot csillagcsöves habzsákba szedjük, és a szilikonos sütőpapírra kinyomjuk a karikákat.

A kinyomott karikákat 2 órára a 80 C-os sütőbe tesszük (ha van a sütőn, akkor légkeverés funkcióra 70 C-ra), és készre szárítjuk őket. A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hó fehérnek kell maradniuk, és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.

 
 
Vissza