Ezt te is el tudod intézni
Megtanultam már, hogy vannak dolgok, amiket át kell engednem a profiknak.
Nem éri meg bosszankodni, és megfeszülni valami miatt, ami nem az én asztalom. A karácsonyi sütik pont ilyenek... pláne, ha tarkára szeretném a sütis tálat varázsolni, akkor inkább a Cukker lányokra bízom.
TEDD EZT TE IS!
---------
De! A habkarika egy egészen könnyen megugorható kihívás és jó buli még a gyerekekkel is. Persze van egy pár tuti tippem a cukrász csajoktól, amit boldogan megosztok veletek.
TIPPEK:
1. A tojást ne a hűtőből vegyed ki. A fehérje SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN habosodik igazán szépen.
2. A porcukorhoz keverjél egy pici keményítőt is! Erre azért van szükség, hogy könnyedebb legyen a habkarikád és szebb legyen a textúrája száradás után is.
3. Ha színezni szeretnéd, válassz inkább folyékony színezőt. Sokkal szebb lesz és nem csapódik ki.
A recept pedig (mi Varga Gábor ApróSéf tanácsaira esküszünk):
Hozzávalók:
- 80 g tojásfehérje
- 240 g porcukor
- 0.25 db citrom leve
- 4 g étkezési keményítő
A sütőt 80 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemeztA porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük, és vízgőzre tesszük. (1 db tojásfehérje kb. 40-45 gramm)
Egy szűrőn át - hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe - nyomjuk bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés közben melegítsük csípősre a tojásfehérjét. Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk az ujjunk, és csípi azt. Ez kb. 60 C-fokot jelent.
Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe, és tegyük bele a kukoricakeményítőt.
Ezután 10-20 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg kemény habbá nem válik a cukros fehérje. A kemény habot csillagcsöves habzsákba szedjük, és a szilikonos sütőpapírra kinyomjuk a karikákat.
A kinyomott karikákat 2 órára a 80 C-os sütőbe tesszük (ha van a sütőn, akkor légkeverés funkcióra 70 C-ra), és készre szárítjuk őket. A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hó fehérnek kell maradniuk, és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.